سخن نخست/ سردبیر
Article data in English (انگلیسی)
سخن نخست
روانشناسى به عنوان دانشى که در پى بررسى رفتار و فرایندهاى روانشناختى است، در بسیارى از امور زندگى بشر نقش مهمى ایفا مىکند. همچنین افزون بر کاربرد مؤر آن در شاخههاى گوناگونى چون بهداشت روانى، آموزش و پرورش، مدیریت، تبلیغات، صنعت و تولید، در آسانسازى روابط فردى و اجتماعى و کمک به حل مشکلات و درمان اختلالهاى رفتارى و روانى نقش ممتازى دارد؛ زیرا شناخت کامل مشکلات، نشانهها، علتها و راهکارهاى درمان آن بر عهده روانشناسى است. روانشناسى افزون بر جنبههاى کاربردى، در حوزه بحثهاى نظرى نیز دامنه گستردهاى دارد و حتى کاربردىترین شاخههاى آن مانند روانشناسى مرضى، بالینى، تربیتى و یادگیرى بر مسائل نظرى و پژوهشهاى بنیادین استوار است. ناگفته نماند که اندیشههاى پوزیتیویستى و عینىگرایى و نیز فلسفههاى سیاسى اجتماعى معاصر همچون اندیشههاى اومانیستى بر جنبههاى روانشناسى تأثیر گذاشته و زمینه اندیشههاى نادرستى را در روانشناسى پدید آورده است. بنابراین، بر همه فرهیختگان است که با الهام از آموزههاى دینى و معارف اسلامى و با تلاشهاى علمى نظاممند، همه شاخههاى علوم انسانى به ویژه روانشناسى را که تأثیر آشکارى بر زندگى روزمره افراد جامعه دارد، نقد، ارزیابى و آسیبشناسى کنند و به پالایش آن از رسوبات فرهنگى و غیرعلمى همت گمارند. همچنین در کشور ما لازم است با الهام از فرهنگ غنى اسلامى، روانشناسى به دانشى بومى تبدیل گردد.
انتشار فصلنامه روانشناسى در تعامل با دین، گام کوچکى در جهت عملى شدن این هدف مهم و مقدس است و در عین حال، فرصتى است براى همه فرهیختگان، استادان و پژوهشگران تا با ژرفنگرى و ساماندهى پژوهشهاى خود، نهضت تولید علم و بومىسازى علوم انسانى را گسترش دهند و بدان عمق بخشند.
دومین شماره از نشریه، مقالههاى زیر را دربردارد: دین و بهداشت روان(2)، نقش رفتارهاى دینى در بهداشت روانى(2)، چالش قهر و مهر در قرآن و روانشناسى، بررسى رابطه میان انگیزه پیشرفت و خوشبینى، رابطه مهارتهاى ارتباطى و رضایت زناشویى و بررسى رابطه میان شادکامى با جهتگیرى مذهبى و... .
در پایان، امیدواریم خوانندگان محترم این نشریه را از آثار علمى ـ پژوهشى و نیز پیشنهادهاى ارزشمند خود بهرهمند سازند.
علیه توکلت و الیه انیب
سردبیر