روان‌شناسی و دین، سال اول، شماره چهارم، پیاپی 4، زمستان 1387، صفحات -

    سرمقاله / سردبیر

    نوع مقاله: 
    سخن سردبیر
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

     

    سرمقاله

    انسان واجد ظرفیت های بسیار گسترده و بالایی است؛ در بعد ادراک و کشف جهان هستی می تواند به مرحله ای از رشد دست یابد که مظهر)وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ کُلَّها( (بقره: 31) گردد. در بُعد جاذبه ها نیز این ظرفیت را دارد که از مرز جاذبه های مادی و طبیعی عبور کرده، به سوی کانون های غیر مادی و متافیزیکی برسد. در بُعد تقدیس و پرستش نیز قادر است از وجود محدود خویش پرواز کند و به حقیقتی بپیوندد که در آنجا نقص و کاستی و فنا راه ندارد. در بُعد رفتار نیز از چنان ظرفیتی برخوردار است که امکان ارتباط با همة موجودات، اعم از جمادات، گیاهان، حیوانات، انسان ها، و موجودات مجرد مانند فرشتگان و ذات باری تعالی برای او فراهم است، به گونه ای که می تواند با هر کدام رفتاری مناسب و ارتباطی در خور و شایسته، برقرار کند.

    روشن است که، شکوفایی و به بار نشستن این توانمندی های گسترده و عمیق انسانی، بدون داشتن نقشه و طرحی جامع که ناظر بر همة این ظرفیت های وجودی باشد، امکان پذیر نیست. بی تردید کسی می تواند این طرح جامع را ارائه نماید که به همة ابعاد وجودی انسان واقف باشد، نیازهای او را کاملاً درک و راه تأمین این نیازها را نیز به خوبی بداند. انجام این مهم جز از ذات باری تعالی، که آفریننده انسان و همة نظام هستی است ، از هیچ کس دیگری ممکن نیست.

    بر این اساس، خداوند متعال با انزال کتب و ارسال رسل به این نیاز اساسی بشر پاسخ داده است. اما سؤالی که مطرح می شود این است که، نقش دانشمندان، محققان و فرهیختگان در این عرصه چیست؟ به نظر می رسد، مهم ترین نقشی که دانشمندان، به ویژه عالمان دین و صاحب نظران در حوزة علوم انسانی برعهده دارند، تبیین آموزه های دینی و عملیاتی کردن آن ها در متن زندگی انسان ها است.

    مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به عنوان یکی از پایگاه های عظیم فکری، علمی و دینی کشور، با داشتن مجموعه ای توانمند از نیرو های متخصص در رشته های گوناگون علوم انسانی و اسلامی، زمینه و ظرفیت بالایی در تولید دانش و عملیاتی کردن آن در حوزة گوناگون محافل علمی دارد. در این میان، دانش روان شناسی، که در واقع در صدد کشف قانونمندی های حاکم بر روان آدمی است، نقش مؤثری می تواند ایفا کند.

    در همین راستا، گروه روان شناسی مؤسسه برای ادای این رسالت مهم، چهارمین شمارة نشریه روان شناسی و دین را منتشر می کند. از خوانندگان گرامی انتظار می رود که با انتقادات و پیشنهادات سازندة خود هرچه بیشتر در غنای این نشریه گام بردارند.

    بررسی ابعاد روان شناختی مناسک حج و اثر بخشی آن بر سطح دینداری حجاج، فقر و بهداشت روانی از دیدگاه دین و روان شناسی، پایه های روان شناختی و نشانگان صبر در قرآن، بررسی رابطة معنویت، هویت و بهداشت روانی در گسترة زندگی، نقش روزه داری در ماه مبارک رمضان در تأمین سلامت روانی، نقش مذهب در کاهش پرخاشگری و ساخت مقیاس سنجش صبر برای نوجوانان از جمله مقالات چهارمین شماره نشریه پیش روی شماست.

    در ضمن، این نشریه از آثار علمی ـ پژوهشی اندیشمندان و محققان، در زمینه دین و روان شناسی، استقبال می کند و آن را در اختیار جامعه علمی قرار می دهد.

    سردبیر

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1387) سرمقاله / سردبیر. فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1(4)، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده)."سرمقاله / سردبیر". فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1، 4، 1387، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1387) 'سرمقاله / سردبیر'، فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1(4), pp. -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده). سرمقاله / سردبیر. روان‌شناسی و دین، 1, 1387؛ 1(4): -