روان‌شناسی و دین، سال اول، شماره اول، پیاپی 1، بهار 1387، صفحات -

    سخن نخست /سردبیر

    نوع مقاله: 
    سخن سردبیر
    Article data in English (انگلیسی)
    متن کامل مقاله: 

    سخن نخست

    خدا، انسان و جهان، سه موضوع محوری در اندیشه بشر هستند که همواره در طول تاریخ و در بیشتر جوامع انسانى، پرسش‏های مهمی را برانگیخته‏اند. در این میان، شناخت انسان و تبیین ماهیت وى، معمایی شده است که دانشمندان فراوانی را در رشته‏های مختلف علمی به خود سرگرم ساخته است، اما به دلیل پیچیدگی ماهیت انسان و رمز و رازهای نهفته در آن، هنوز پاسخ قانع‏کننده‏ای به پرسش‏های اساسی درباره چیستی وی داده نشده است. از جمله دانش‏هایی که به بررسی انسان و ویژگى های او مى پردازد، علوم انسانی تجربی و فلسفه‏های مضاف آن، علم‏النفس فلسفى، خودشناسى، فلسفه اخلاق، عرفان، فلسفه علوم اجتماعی و... است. هر کدام از این دانش‏ها، از زاویه‏ای ویژه انسان و جنبه‏های وجودی او را بررسی کرده‏اند. به نظر مى آید بررسی انسان از منظر دین، نکته‏های جالبی را درباره ماهیت انسان و جنبه‏های وجودی او فرا روی اندیشمندان قرار دهد؛ زیرا در ادیان الهی به ویژه دین مبین اسلام، توجه خاصی به انسان شده است؛ به گونه‏ای که آفرینش جهان هستى، فرستادن پیامبران، نزول کتاب‏های آسمانی همه و همه، بر محور وجود انسان صورت گرفته است تا هم، زمینه شناخت هرچه بیشتر وی را فراهم کنند و هم راه رسیدن انسان به کمال حقیقى اش را هموار سازند.

    متأسفانه در عصر حاضر، با وجود همه موفقیت‏های علمى، صاحبان قدرت و اداره کنندگان جوامع انسانى، برنامه‏های گوناگونی در دست دارند که با هدف‏های انسانی ناسازگار است و آینده بشریت را به صورت جدی تهدید مى کند. در آستانه قرن بیست و یکم، نگرانى ها و بحران‏هایی مانند وحشت از جنگ هسته‏اى، آلودگی محیط زیست، سوءاستفاده از داروها، تروریسم دولتی و غیر دولتى، گرسنگى، بیمارى های روانی و... گریبان بشر را گرفته است. این نگرانى ها نه‏تنها موانعی بر سر راه شناخت وی ایجاد کرده، بلکه بحران‏های خطرناکی را نیز فرا روی او نهاده است. شاید درک بهتری از ماهیت انسان، راه مناسبی را برای حل این مشکلات پیشنهاد دهد. آبراهام مازلو در جایی مى نویسد: «انسان عامل اصلی مشکلات جهان است؛ به گونه‏ای که با اصلاح او همه چیز اصلاح مى گردد». (مزلو، 1957م)

    درک صحیح از خود و دیگران، ما را برای برخورد منطقی و معقول با گرفتارى های جدید زندگی آماده مى کند. اهمیت این شناخت حتی از همه پیشرفت‏های فنی و یا آموختن بالاترین معیارهای زندگی بیشتر است. تاریخ همواره نشان داده است که هرگاه دست‏آوردهای علمی در دست انسان‏های نادان و بدبین قرار گرفته، نتایج فاجعه‏آمیزی به بار آمده است. از این رو، چون برآورده شدن بزرگ‏ترین آرزوی انسان در گرو شناخت بیشتر وی از خود است، بررسی انسان از نگاه حوزه‏های گوناگون معرفتی از جمله دین و روان‏شناسى، شایسته است، مهم‏ترین تلاش همه اندیشمندان و پژوهشگران، به ویژه اندیشمندان این دو حوزه معرفتى، مسئله انسان‏شناسی باشد.

    خوش‏بختانه با لطف خداوند منان و تلاش گروهی همکاران و صاحب‏نظران، این شماره مجله روان‏شناسی در تعامل با دین آماده چاپ است. در این شماره، موضوع‏هایی همچون: دین و بهداشت روان، نقش نماز در آرامش روان، نقش رفتارهای دینی در بهداشت روانى، بررسی و نقد رویکرد فروید به دین، بررسی هوش و شخصیت طلاب موفق و ناموفق، روان‏شناسی اینترنت و... تقدیم مى گردد. امید است که با طرح دیدگاه‏های عالمانه خود، ما را در این تلاش علمی یاری کنید.

    علیه توکلت و الیه انیب
    سردبیر

    شیوه ارجاع به این مقاله: RIS Mendeley BibTeX APA MLA HARVARD VANCOUVER

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1387) سخن نخست /سردبیر. فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1(1)، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده)."سخن نخست /سردبیر". فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1، 1، 1387، -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده).(1387) 'سخن نخست /سردبیر'، فصلنامه روان‌شناسی و دین، 1(1), pp. -

    APA | MLA | HARVARD | VANCOUVER

    (نویسنده تعیین نشده). سخن نخست /سردبیر. روان‌شناسی و دین، 1, 1387؛ 1(1): -